Belgische witblauw levert de beste steak ter wereld
In Het Nieuwsblad van vandaag verscheen een artikel over het Belgisch witblauw, een stuk rundvlees dat wacht op een Europese erkenning als streekproduct.
Samen met de sector hebben de drie gewesten van ons land hiervoor een stevig dossier uitgewerkt. Binnen dik een jaar hopen ze het Europese kwaliteitslabel te krijgen voor het vlees van het eeuwenoude runderras. Erwin Mertens van slagerij De Kapblok uit Heverlee, die tot beste beenhouwer van ons land werd verkozen getuigt in het artikel dat het Belgisch vlees niet moet onderdoen voor het buitenlands vlees. Mertens weigert vlees van over de grens te verkopen. Ook al beseft hij dat hij een pak meer zou verdienen als in zijn toog welklinkende rassen als wagyu, angus of simmenthal zouden liggen. Dagelijks vragen klanten naar het vlees dat topchefs aanprijzen. “Maar de koks die zeggen dat witblauw niet lekker is, weten niet waar ze het over hebben. We hebben in ons land het beste vlees van de hele wereld. Bejubeld in het buitenland als delicatesse, maar te vaak en onterecht verguisd, dicht bij de weiden waar het dier is gekweekt.”